Bitkili "canlı doğuran" akvaryumlarında kum seçimi
Bir gözlemimi ve buna dair düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Akvaryumlardan 3 tanesinde zeminde hagen siyah kum var, kalınlığı hepsinde aynı 8-10 cm. Birinde ise deniz kumu (kuzey egenin el değmemiş sahilinden toplanmış) ve hagen kum karışımı var, kalınlığı yine aynı. Tüm akvaryumlar bolca bitkili ve aynı tür bitkilere sahip (limon, zeytin, bacoba, gül, çınar ve moss). Önceleri hasta balıkları toplamak için kullandığım deniz kumlu akvaryumda balıkların hızlıca iyileştiğini ve forma girip sağlıklı hale geldiklerini gözlemledim. Balıklarda ortaya çıkan hastalık zayıflama, iştahsızlık, kamburlaşma ve beyazlık-solukla giden bir hastalıktı ve lepisteslerde daha çok ortaya çıkıyordu, özellikle de dişilerde. Platilerde ve molilerde daha az sıklıkta da olsa ortaya çıkıyordu. Önceleri balıkların iyileşmesini özel bakıma (ekstra yemleme ve daha sık su değiştirme) bağlıyordum, hastalanmalarını önlemek amacıyla bu akvaryumda ekstra ne yapıyorsam diğerlerinde de uygulamama rağmen balık hastalanmalarının önüne geçemedim. Her şeyi ile aynı 4 akvaryumda neyin farklı olduğunu düşünürken deniz kumunu farkettim. Üstelik bu akvaryumdaki cory lerin büyüdüğünü diğerlerindekilerin ise büyümediğini zamanla fark ettim. Bu gözlemlerden çıkardığım sonuç şu oldu; bol bitkili olan akvaryumlarımda muhtemelen bitkilerin mineralleri tüketmesine bağlı mineral eksikliği ortaya çıkıyordu (büyük olasılıkla da kalsiyum ve magnezyum), bu balıklarda iştahsızlık ve omurga problemlerine neden oluyordu, gelişme geriliği ve ölümle sonuçlanıyordu. Deniz kumundaki suya salınım yaptığını tahmin ettiğim mercan kırığı vs gibi ne olduğu hakkında bilgimin olmadığı bir nedenden dolayı suyun sertleşmesinin bu bahsettiğim farkı ortaya çıkardığını düşünüyorum. Bu düşünceye vardıktan sonra hem bitkiler için (reeflowers all inclusive) hem de karides ve balıklar için (reeflowers gh+) mineral takviyesi kullanmaya başladımsa da bir olumlu gelişme gözlemleyemedim. Sonuç olarak, bitkili canlı doğuran tanklarımızda deniz kumu-hagen karışımının daha sağlıklı olduğunu, bunun da suyun bir miktar sertleşmesine bağlı olduğunu düşünüyorum. Bunu okuyan deneyimli veya akademisyen biri bana ulaşırsa sevinirim.